Oulu – Tornio- Rovaniemi

Pohjois-Suomen Messut ry on perustettu syyskuun 22. päivä vuonna 1951. Messujen perusajatus on esitellä sitä ”mitä Pohjois-Suomi tuottaa, tarjoaa ja tarvitsee”. Tämän ajatusmallin painotukset ovat vuosien saatossa vaihdelleet, mutta perusajatus on pysynyt samana.

Pohjois-Suomen Messut on rekisteröity yhdistys ja siinä on jäseninä mm. Oulun, Rovaniemen, Tornion ja Haaparannan kaupungit, Oulun ja Lapin Kauppakamarit sekä pohjoissuomalaisia yrityksiä ja yrittäjäjärjestöjä. Yhdistys on toiminut jo yli 60 vuotta ja on näin maan toiseksi vanhin pysyvä messujärjestäjä.

Kuinka kaikki alkoi

50-luvun alku oli mielenkiintoista aikaa pohjoissuomalaiselle talouselämälle. Raskaat sotakorvausvuodet alkoivat olla takanapäin ja etsittiin uusia kaupankäynnin kanavia.
Messujen syntysanoista yhdistyksen kunniapuheenjohtaja, kauppaneuvos Runar Sandelin muisteli aikoinaan alkuaikoja: ”Istuimme Oulun läänin silloisen maaherran Kalle Määtän kanssa junassa paluumatkalla Helsingistä. Silloin tuli asia puheeksi”. Runar Sandelin oli tuolloin ammattinsa vuoksi innokas messuilla kävijä, mutta messuja järjestettiin vain Helsingissä. Tähän piti tulla muutos. Asemansa vuoksi keskustelijoilla oli mahdollisimman vankka Pohjois-Suomen talous- ja kunnalliselämän tuntemus, niinpä päätettiin kerätä vaikuttavat voimat asian taakse ja perustaa yhdistys.

Yhdistys perustettiin

Kemissä, Hotelli Merihovissa pidettiin Kemin ja Oulun kauppakamarin messuvaliokuntien yhteinen kokous 8.7.1951. Sen päätöksenä oli järjestää Pohjois-Suomen messut ry:n perustava kokous Oulun kaupunginvaltuuston istuntosalissa 22. syyskuuta samana vuonna. Yhdistyksen perustamiskirjan allekirjoittivat Oulun kauppakamari, Kemin kauppakamari ja Oulun läänin Talousseura.
Ensimmäiseksi johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin kauppaneuvos Runar Sandelin, joka pysyi tehtävässään aina vuoteen 1969 asti. Hän toimi tämän jälkeen Messujen kunniapuheenjohtajana.
Messuille etsittiin alussa oheis- ja yhteistapahtumia ja kun samana perustamispäivänä oli tehty päätös järjestää Messut 1952 Oulussa, ajateltiin seuraavien tilaisuuksien sovittamista messuviikon ohjelmaan: syysmarkkinat, kunnallispäivät, totalisaattoriravit, maatalousosaston kilpailut ja syysseurat. Lisäksi haluttiin järjestää läänien orkestereille mahdollisuus pitää kansankonsertteja ja suunniteltiin ”revyy- ja tanssiravintolan” sijoittamista Kalevankartanoon.

Messujen ensimmäiseksi tapahtumapaikaksi valittiin jo tilakysymystenkin vuoksi Oulu. Ajankohta oli 20.-28.9.1952. Messualueena toimi tuomiokirkon vieressä sijaitseva NMKY:n talo sekä Pohjois-Pohjanmaan Keskusammattikoulu ja näiden pihatilat. Messujen suojelijaksi saatiin silloinen pääministeri, Urho Kekkonen.

Messut vakiintuvat

Toimintaa lähdettiin kehittämään ja messuja pidettiin ympäri Pohjois-Suomea: Oulun lisäksi Rovaniemellä, Kajaanissa ja Kemissä. Pohjois-Suomen messujen järjestämät erikoisnäyttelyt aloitettiin vuonna 1965, jolloin Urheilutalolla järjestettiin ”Kotimme tänään” -näyttely. Se oli myöhempien rakentajamessujen esi-isä. Messutoiminta saavutti vuosien saatossa yhä suuremmat puitteet. Kesällä 1971 messupaikkana oli Pohjankartano Oulussa ja kävijöitä oli ensimmäisen kerran yli 100 000.

Messuorganisaatio lähti pienestä liikkeelle. Kaikki oli kehiteltävä tyhjästä ja perinteet oli luotava itse. Messutekniikan valtavaa kehitystä osaavat parhaiten arvostaa vanhimmat näytteilleasettajat. Aiemmin messuosastot tehtiin kakkosnelosesta ja tarrakirjaimista viikkoja kestävässä prosessissa. Kutsuvieraiden kierrellessä osastoja monella osastolla pidettiin seinät käsivaralla pystyssä.

Pohjois-Suomen messut on toiminut kasvualustana monen eri alan yritykselle. Tulevaisuudessa messuorganisaatio jatkaa edelleen kehittymistä – vuosikymmenten kokemuksen ja tuotekehittelyn sekä innovatiivisuuden ja tietotaidon avulla. Nähdään messuilla!

Rakentaja 2018 -messut tulevat Tornioon 17.-18.11. Koti ja asuminen pääsevät keskiöön rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen teemoissa. Nyt luvassa kahdet messut yhtä aikaa: Rakentaja 2018 ja Elä & Nauti Meri-Lappi.

Vinkkaa torniolaisille sekä lähipaikkakuntalaisille ystävillesi ja tule mukaan! Liput 5€, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi.

Tervetuloa – huikeita messuhetkiä on varmasti luvassa!Rakentaja 2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.