Lohjaa ei tunneta valtakunnallisten messujen järjestämispaikkana, mutta vuoden 2021 asuntomessuista lähtien tunnettavuus on taattu. Tällä vuosituhannella asuntomessuilla on ollut keskimäärin noin 150 000 kävijää ja lisäksi asuntomessujen saama mediajulkisuus on ollut melkoinen. Asuntomessujen jälkeen tulee olemaan helppoa saada Lohjalla järjestettäville messuille entistä enemmän yleisöä. Jatkossa Lohja voi olla tunnettu nimenomaan messupaikkakuntana, mikäli tilaisuus osataan käyttää hyväksi. Siksi Lohjalla onkin syytä jo aloittaa erilaisten messutapahtumien suunnittelu loppuvuodelle 2021 ja siitä eteenpäin.

Messujen avulla Suomen mielenkiintoisimmaksi ja kehittyvimmäksi kaupungiksi

Erilaisten messutapahtumien järjestäminen sopii hyvin Lohjan kaupunkistrategiaan, jonka sisältämä visio kuuluu: Suomen mielenkiintoisin ja kehittyvin kaupunki. Jotta Lohjasta saadaan Suomen mielenkiintoisin kaupunki, sitä täytyy pitää esillä, ja erilaisten messutapahtumien järjestäminen on siihen erinomainen keino. Messut myös omalta osaltaan kehittävät paikkakuntaa tukemalla sen elinkeinoelämää ja myös luomalla sitä. Suomen kehittyvimmäksi pyrkivässä kaupungissa lienee syytä alkaa järjestää sellaisiin aloihin keskittyviä messuja, joilla kehitystä esiintyy. Globaalissa mittakaavassa kovin kasvu on tällä hetkellä matkailualalla ja tekijänoikeuksiin perustuvassa kaupassa, kuten digitaalisten pelien ja musiikin tuotannossa. Sen sijaan perinteinen metalliteollisuus ja taantuu ja korvautuu lähivuosikymmeninä paljolti 3D-tulostuksella. Ehkäpä pääsemme Lohjalla kokemaan valtakunnalliset matkailuelinkeinomessut tai digitaalimessut, joilla esitellään pelisuunnittelua, musiikkituotantoa, 3D-mallinnusta ja -tulostusta sekä kansainvälistä digitaalista kauppaa? Messujen seurauksena paikkakunnalle voisi syntyä erilaisia pienyritysten yhteenliittymiä, niin sanottua infrastruktuuria, joka parantaisi työllisyysastetta. Ne taas lisäisivät mielenkiintoa itse paikkakuntaa kohtaan. Alan yrityksiä Lohjalla jo on, kuten nanoteknologiaan perustuvia huippuluokan nauhamikrofoneja kehittävä ja valmistava Sandhill Audio Pusulassa.

Messutapahtumien järjestelyissä tarvitaan monenlaista ammattitaitoa, jota löytyy sekä paikallisilta että lähiympäristön yrityksiltä. Esimerkiksi messuosastojen suunnittelu ja rakentaminen onnistuu paikallisilta markkinointitoimistoilta. Messuosastojen seinien ja messuilla esiteltävien tuotteiden, kuten ajoneuvojen teippauksia tekee esimerkiksi Omalogo, jonka toimipaikka on Virkkalassa. Koko lähialueen markkinointi onnistuu Ykkös-Lohja -lehden kautta, jonka laaja jakelu kerran kuukaudessa kattaa koko Lohjan kaupungin alueen lisäksi Siuntion, Nummelan, Ojakkalan, Vihdin kirkonkylän ja Karkkilan. Myös messujen logistiikka ja tarjoilu onnistuvat paikallisilta yrityksiltä.

Mondin alueelle messu- ja musiikkihalli?

Lohjalla on tähän mennessä järjestetty messuja useissa eri paikoissa. Jäähallissa ja sen ympäristössä on järjestetty useammatkin messut, kuten kolmipäiväiset Lohjan messut ja kaksipäiväiset antiikki- ja keräilymessut. Jäähallissa ei ole jäätä toukokuusta alkusyksyyn, minkä jolloin se soveltuu hyvin messupaikaksi. Kaukalon koko on 28 x 58 m, joten näytteilleasettajia mahtuu melko paljon.

Sporttikeskus Tennarissa on järjestetty käsityömessut ja rakenna-sisusta-asu -messut. Tennarissa on tilaa vaikka millä mitalla, mutta messujen ajaksi on suojattava lattiat, jotka on suunniteltu vain sisäjalkineisen kulutettaviksi, eivät esimerkiksi ulkokenkien tai koneenrenkaiden.

Juuri remontoidussa Laurentius-salissa, sen Sibelius-aulassa ja lähiympäristössä on myös järjestetty messutapahtumia, kuten terveys- ja hyvinvointimessut. Paikka sopii erityisesti messuille, joiden ohjelmassa on suurelle yleisölle tarkoitettuja esityksiä. Näyttelyosastoja mahtuu huomattavasti huonommin kuin jäähalliin tai Tennariin.

Pienimuotoisempia messutapahtumia, kuten rekrytointitapahtuma LohjaExpo on järjestetty nuorisotalo Harjulassa. Kolmikerroksisena paikkana se sopii lähinnä sellaisten messujen järjestämiseen, joiden osastoilla ei ole raskasta rekvisiittaa.

Lohjalla ei ole tällä hetkellä yhtäkään tuhansia ihmisiä vetävää tilaa. Entisen Mondin paperitehtaan alueella on tehdasrakennuksia, joista jokin olisi mahdollista remontoida sellaiseksi messu- ja musiikkitapahtumien järjestämiseen soveltuvaksi tilaksi. Alueelle voisi rakentaa myös tekijänoikeuksiin perustuvien elinkeinojen tarvitsemia tuotantotiloja. Matkailun osalta Lohja tarvitsee Lohjanjärveä hyödyntävän rantahotellin ja taidemuseon, jotka myös mahtuvat Mondin alueelle – lähelle Lohjan tärkeimpiä nähtävyyksiä, Tytyrin elämyskaivosta ja Pyhän Laurin kirkkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.