Rahapelien pelaaminen on suomalainen kansanhuvi. Suurin osa suomalaisista lienee ainakin joskus haaveillut lottovoitosta, jonka avulla voisi toteuttaa kaikki haaveensa. Erilaisia arpoja raaputellaan kauppojen eteisissä ja markettien pelikoneet ovat kovassa käytössä. Vain viidesosa suomalaisista aikuisista ei ole koskaan pelannut mitään rahapeliä.

Suunnattomia voittoja tarjolla

Rahapelejä on tarjolla missä vain: kaupoissa ja huoltoasemilla on rahapeliautomaatteja, kioskeilta ja ruokakaupoista voi ostaa pelikuponkeja ja nettipelejä voi pelata joko omalla tietokoneella tai mobiililaitteella. Erilaisia rahapelejä on lähes jokaisen makuun, hedelmäpelistä avaruuslentopeliin ja virtuaalipajatsosta nettipokeriin. Edes loton pelaaminen ei rajoitu kuponkien täyttämiseen ja television lottoarvontojen seuraamiseen, koska kansainvälisiä lottopelejä voi pelata netin kautta. Suomessa tunnetuin kansainvälinen lottopeli lienee Eurojackpot, jonka päävoitot ovat kymmeniä miljoonia euroja. Yhdysvaltalaisissa lottopeleissä voittosummat ovat satoja miljoonia euroja, jopa lähemmäs miljardin. Espanjalaisessa El Gordo -loton jouluarvonnassa on vuonna 2018 huikea 2,3 miljardin euron palkintopotti. Suuria ja suunnattomia voittoja voi tavoitella esimerkiksi Unibet Lotto -sivuston kautta.

Lohjallakin on lottovoittajia

Helmikuussa 2018 Tampereen Lielahdessa Eurojackpotia pelannut henkilö sai Suomen kaikkien aikojen suurimman voiton, 87 miljoonaa euroa. Lohjalle on osunut joitakin suuria lottovoittoja, esimerkiksi 2,8 miljoonan ja 365 000 euron Eurojackpot-voitot vuonna 2016. Tuo 2,8 miljoonan euron voitto tuli 5+1 -tuloksella, jolla voi kierroksesta riippuen voittaa jopa 20 miljoonaa euroa. Kenosta voitti eräs lohjalainen 100 000 euroa vuonna 2015. Tavallisesta Veikkaus Oy:n lotosta saivat kaksi lohjalaista porukkalotolla 110 000 euroa vuonna 2017, tuloksella 6 oikein ja yksi varanumero.

Omalle paikkakunnalle osuva voitto aloittaa välittömän huhumyllyn: kuka voitti ja mihin hän aikoo rahansa käyttää? Tyypillinen suomalainen lottovoittaja vaikenee voitostaan aktiivisesti ja nauttii siitä vain salaa, etteivät muut tulisi kateellisiksi. Suomalaisissa elää agraariyhteiskunnan aikainen kateus, joka perustuu kuvitelmaan siitä, että toisen menestys on itseltä pois. Saman ajattelutavan toinen ulottuvuus on, että itsellä menee paremmin, jos jollakin toisella menee huonommin.

Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta se helpottaa elämää. Suomessa suuri osa lottovoittajista toteuttaa vanhoja haaveitaan ja matkustelee. Joku ostaa moottoriveneen ja myy sen myöhemmin pois, toinen juo kallista shampanjaa ja huomaa, ettei pidäkään mausta. Noin puolet jatkaa työntekoa voitettuaan jättipotin. Useimmille lotto tuo taloudellisen turvan: ei tarvitse enää miettiä, millä tulee toimeen. Suurin osa lottovoittajista jatkaa rahapelien pelaamista, ja onpa joskus samalle henkilölle osunut kaksikin päävoittoa.

Tarvittaisiinko Lohjalle pelimessut?

Lohjalle ovat vuonna 2021 tulossa asuntomessut, joiden avulla uskotaan paikkakunnalle saatavan ainakin mainetta ja ehkä myös mammonaa. Entäpä, jos Lohjalla järjestettäisiin muitakin valtakunnallisia messutapahtumia? Messuilla on aina virkistävä vaikutus paikkakunnan elinkeinoelämään. Vaikka Lohjan kaupunki pyrkii strategiansa mukaan olemaan perinteinen teollisuuspaikkakunta, olisi uusille tuulille varmasti tarvetta, kun savupiipputeollisuus ei enää Euroopassa kannata.

Tekijänoikeuksiin perustuva kauppa, kuten musiikin ja sähköisten pelien vienti, tuottaa nykyään suuremman osuuden Suomen bruttokansantuotteesta kuin metsätalous ja maatalous. Suositut rock-yhtyeet ja pelifirmat ovat Suomen tulevaisuuden kannalta merkittävämmässä asemassa kuin vaikkapa maitotuotteiden vienti, vaikka pakotteet Venäjää vastaan joskus poistuisivat.

Olisiko Lohjalla syytä järjestää pelimessut, joiden sivutuotteena rakennettaisiin paikkakunnalle pelintekijöiden verkosto? Messupaikaksi sopisivat vaikkapa Mondin tyhjät tehdashallit, joihin voisi rakentaa myös pysyvää infrastruktuuria pelifirmoille. Pelejä voi tehdä Maapallolla missä tahansa, missä on nopea nettiyhteys.

Samalla Luksia voisi aloittaa pelintekijöiden kouluttamisen. Pelisuunnittelijoita koulutetaan tällä hetkellä esimerkiksi Salossa ja Espoossa, mutta Lohjalla ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.